Jeep ogłosił kolejne wycofanie swoich pojazdów PHEV, Jeep Grand Cherokee i Wrangler z roczników 2022-2024. Informacje opublikowało wiele punktów informacyjnych, mimo że Stellantis nie powiadomił właścicieli. Stanowi to poważne zagrożenie pożarowe, tak poważne, że Jeep radzi właścicielom, cytując NHTSA, "Właściciele powinni parkować swoje pojazdy na zewnątrz i z dala od konstrukcji i innych pojazdów, dopóki ich pojazd nie zostanie naprawiony. Ponadto właściciele nie powinni ładować nienaprawionych pojazdów, ponieważ ryzyko pożaru jest wyższe w naładowanym akumulatorze, a ryzyko pożaru jest zmniejszone, gdy akumulator jest rozładowany." Szczegóły można znaleźć, wyszukując informacje NHTSA według numerów kampanii NHTSA: 24V-720 i 24E-080. Link to: Jeep Wrangler, Grand Cherokee Wycofanie ze względu na ryzyko pożaru | NHTSA Nadszedł czas na mały wybuch. Tak, PHEV i BHEV są w fazie rozwoju, ale wiele wycofań Grand Cherokee 4xe w ostatnich latach to po prostu niechlujne projektowanie, wykonanie itp. Jestem właścicielem Jeepów, począwszy od Cherokee, od 35 lat i nigdy nie doświadczyłem takich problemów, jak te, które prześladują nowe Jeepy. Zsumowałem wszystkie problemy z wadami produkcyjnymi/wycofaniami mojego starego Cherokee, Grand Cherokee i było ich mniej niż w nowym Grand Cherokee 4xe. Pierwszy Grand Cherokee 4xe został odkupiony po wycieku oleju w obudowie skrzyni biegów z powodu porowatości. Dealer był wspaniały ze wszystkimi problemami z wycofaniem, a Stellantis obiecał przenieść gwarancję Max z odkupionego pojazdu na nowy model. Odrzucili przeniesienie gwarancji, gdy otrzymaliśmy nowy Grand Cherokee 4xe. Stellantis przeniósł swoją obsługę klienta za granicę i nie jest tak skuteczny jak grupa krajowa. Jeep, za pośrednictwem Stellantis, szybko redefiniuje się jako producent niebezpiecznych, zawodnych Jeepów, z okropną obsługą klienta poza salonami, pomimo tego, że próbują wejść na rynek SUV-ów z Wagoneerami. Witryna Mopar, która umożliwia wyszukiwanie wycofań za pomocą numeru VIN, nie działa, przenosząc Cię z powrotem do strony zapytania bazy danych po wpisaniu numeru VIN. Użyłem witryny NHTSA, za pośrednictwem VIN, aby wyszukać informacje o wycofaniu, które, jak się wydaje, nie zostały opublikowane dla żadnych konkretnych pojazdów. To nie są tylko proste wycofania; są to wycofania, które mogą powodować wypadki (NHTSA 24V-132; wycofanie śruby zaciskowej) i zagrożenie pożarowe, które może zniszczyć pojazd i wszystko, co może być zaparkowane w pobliżu. Prośba "Właściciele powinni parkować swoje pojazdy na zewnątrz i z dala od konstrukcji i innych pojazdów" jest absurdalna dla większości, chyba że mieszkasz na obszarze na pustyni, gdzie w pobliżu nie ma materiałów palnych. Wycofanie śruby zaciskowej było prawie tak absurdalną prośbą, zauważając, że można stracić kontrolę nad pojazdem podczas jazdy. Zasadniczo właściciele tych pojazdów mają nienadający się do jazdy, błyszczący złom. Hej, @JeepCares! Po pierwsze, Jeep powinien naprawić stronę internetową, aby właściciele mogli wyszukiwać wycofania. Użyliśmy trzech różnych komputerów z dwoma różnymi systemami operacyjnymi i 4 różnymi przeglądarkami, aby uzyskać dostęp do danych dotyczących wycofań na stronie Mopar; żaden z nich nie działał. Po drugie, biorąc pod uwagę możliwe ryzyko dla mienia i życia ludzkiego, być może powiadomienie w aplikacji uratowałoby komuś życie lub mienie, dopóki pełne informacje o wycofaniu nie zostaną zdefiniowane. Po trzecie, być może Stellantis powinien zbudować składowiska bez materiałów palnych w pobliżu, aby właściciele mogli przechowywać swoje pojazdy i płacić za wynajem podobnego pojazdu.