Więc niedawno przeszedłem z mojego Jeepa JLU Sport S z 2018 roku na model 2023 High Altitude Sahara 4xe. Nie zdawałem sobie sprawy, że muszę być detektywem, żeby dowiedzieć się, jakie są specyfikacje zasięgu. 4xe jest reklamowany jako mający 49 MPGe - czyli szacunkowo 49 mil na galon. Ocena MPGe odpowiada 49 milom na 37,8 kWH zmagazynowanej energii, co odpowiada 1 galonowi paliwa. Wszystkie reklamy podają to jako wskaźnik do porównania z innymi hybrydami EV. Jednak Jeep 4xe ma pojemność akumulatora wynoszącą zaledwie 17 kWH, co stanowi mniej niż 50% pojemności potrzebnej do osiągnięcia 49 MPGe. Rzeczywisty zasięg elektryczny wynosi 21 mil. Kupiłem ten pojazd, aby zaoszczędzić na paliwie, ponieważ moja odległość do pracy i z powrotem wynosi około 11 mil. Z łatwością mogę to osiągnąć, ale wszelkie dodatkowe wycieczki zmniejszają dystans elektryczny, który mam do dyspozycji. Czuję się nieco wprowadzony w błąd przez reklamy. Cieszę się z nowego pojazdu i wszystkich jego funkcji; po prostu jestem rozczarowany, że prawda o rzeczywistym zasięgu była ukryta. Spodziewałem się, że osiągnę 49 MPGe, ale nie spodziewałem się, że będzie to mniej niż połowa. Zapłaciłem mniej niż cena na naklejce z podatkami, tytułem, tablicami rejestracyjnymi i rozszerzoną gwarancją, a zasięg zaledwie 21 mil w trybie całkowicie elektrycznym moim zdaniem nie uzasadnia dodatkowych kosztów posiadania tego pojazdu jako hybrydy. Nie kupiłbym hybrydy, gdybym znał i rozumiał ocenę MPGe i to, co pojazd może osiągnąć. Pozytywną stroną jest to, że silnik benzynowy osiąga około 25 mpg. Opublikuję rzeczywiste obliczone MPG po pierwszym zatankowaniu. Wade